Despre ansamblu

În anul 2007 Ansamblul Măgura Cerneşti a luat o amploare şi mai mare fiindcă a atras noi membri din comunei Cerneşti, dansatori, solişti şi la cor. Împreuna cu aceştia s-a realizat pe lângă cele două dansuri locale şi un "dans de codru" sub îndrumarea maestrului Grigore Simionca. Cu această nouă trupă, Ansamblul Măgura Cerneşti a participat la mai multe manifestări culturale şi spectacole. Printre acestea menţionam apariţia Ansamblului Măgura Cerneşti alături de Ansamblul Naţional Transilvania la spectacolul de aniversare a Consiliului Judeţean Maramureş 2007.
 
Ansamblul Măgura a participat atât în anii anteriori, cât şi în 2007 la mai multe emisiuni televizate, atât la televiziunile locale cât şi la alte televiziuni în cadrul mai multor show-uri TV. Tot în anul 2007 Ansamblul Măgura pune în scenă şi realizează un DVD cu ritualul "Fartaţia", obicei care mai dăinue încă în satele din Ţara Chioarului, Lapuşului şi Fisculaşului (zonă etnografică - limitrofă municipiului Baia Mare). La realizarea acestui proiect, şi-a adus aportul şi binecunoscutul maestru şi interpret de muzică populară - fiu al comunei Cerneşti - Andrei Barbos, un mare iubitor şi un foarte bun cunoscător al folclorului autentic, având o experienţă profesională amplă, el fiind şi realizator de emisiuni folclorice atât la TV cât şi la Radio. În comuna Cernești obiceiurile și datinile sărbătorilor de iarnă se păstrează încă în totalitate. În fiecare sat, începând din seara de ajun cete de colindători, irozi și stelari încep colindul. În jurul orei 16 se adună la biserica din sat, mai întâi copiii care umblă cu steaua sau cu irodul. Aceștia sunt primiți cu piesele lor "Irodul și Steaua" în biserică, de către preotul paroh, cântăreș și clopotar, care după plecarea copiilor vor săvârși slujba vecerniei.

După irozi și stelari pornesc cu colindul cete de copii cărora le zicem "străițerii de noaptea''. Aceștia formează grupuri bine stabilite din cei care au repetat colinde împreună, în postul Crăciunului. Ei colindă până după miezul nopții, fără a avea o ordine de unde să înceapă sau unde să termine colinda.
Feciori și fetele, încep să se adune în jurul orei 20, de obicei în centrul satului. Aici se formează grupuri, și încep colindul. Ei colindă aproape tot satul până în zorii zilei de Crăciun.
Adulți însurați cum le spunem noi, încep colindul majoritatea din biserică după slujba vecerniei. Împreună mai multi bărbați și femei colindă mai întâi preotul din sat la casa parohială, continuând colinda de la unii la alții până în zori de zi. În ziua de Crăciun dimineața, încep a colinda copii micuți, "ptezarii'' cum le spunem în zona noastră, cei care sunt la grădiniță și până pe la zece ani.

Tot în cadrul sărbătorilor de iarnă, în ajun de anul nou spre seara încep să se pregătească "moșii și babele''. Aceștia sunt mascații care umblă câte 2 până la 5 împreună. De obicei băieții sau bărbații se îmbracă de babe, iar fetele sau femeile de moși. Ei umblă până după miezul nopții pe la rudenii sau prieteni, făcându-le tot felul de farse și glume. Tot în seara anului nou umblă și foarte mulți copii îmbrăcați de bondroși.